Cukiniowy Tort

Cukiniowy Tort

Składniki:

1 warstwa ciasta
*1,5 średniej cukinii
*7 łyżek masła
*1 jajko
*1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
*1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*1/3 szklanki kakao
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka soli
*2-3 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)

 2 warstwa ciasta – dokładnie te same składniki co w 1 warstwie

Krem
*1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
*2 łyżeczki cukru pudru

*Dekoracja
*100 g truskawki, borówki, maliny
*1 syrop daktylowy (możemy zrobić własnoręcznie – 10 daktyli zalać wodą na 30 minut, następnie zmiksować daktyle z tą wodą i już)
*3-4 łyżki opiekanych płatków jaglanych

Przygotowanie:

Pierwsza warstwa tortu
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię. 2.Roztapiamy masło w garneczku. Do miski z cukinią dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy. 3.Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody. 4.Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto jest typowym brownie, będzie więc miało jego konsystencję – ciężkie, troszkę wilgotne.
Druga warstwa tortu
1.Przygotowujemy identycznie jak pierwszą warstwę.
Biały krem
1.Mocno schłodzone (to ważne!) mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Do miski wrzucamy tylko gęstą, stałą część mleka (bez wody i mocnej cieczy). Jeśli mleko się nie schłodziło i nie ma stałej lub połowicznie stałej konsystencji, prawdopodobnie należy kupić inne mleko – niestety nie wszystkie się schładzają… 2.Ubijamy za pomocą miksera na bitą śmietanę przez 5 minut, stopniowo dodając cukier puder.
Tworzenie tortu
1.Gdy obie warstwy tortu wystygną, przekładamy 1 warstwę na ozdobny talerz/naczynie. Smarujemy gęsto kremem z mleka kokosowego. 2.Nakładamy drugą warstwę ciasta i znów smarujemy, tym razem także po bokach – najlepiej sprawdzi się szpatułka do ciast. 3.Boki dekorujemy płatkami jaglanymi. Górę – borówkami. 4.Całość polewamy ładnie syropem z daktyli. 5.Tort powinien być przechowywany w lodówce!!!

 

Podobne wpisy